Detoks

Dünya Sağlık örgütüne göre sağlık; herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması ve bedenen, ruhen, sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur. Sonuç olarak sağlık, bir insanın dengede olma halidir. Bir insan hayata denge halinde başlar ancak zamanla maruz kalınan bazı faktörler ile bu denge hali bozulur.

DetoksÖrneğin psikolojik yüklenmeler, kötü beslenme, sedanter yaşam, düzenli madde kullanımı, ilaç kullanımı, uyku bozuklukları, radyasyon, sigara-alkol gibi alışkanlıklar ve kronik toksin maruziyeti gibi. Tüm bu faktörler sonucunda vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma için yapılan diyet ve tedavilere biz detoks diyoruz.

Kronik toksisite günümüzde üzerinde en az çalışılan ancak en çok etkilendiğimiz olayların başında geliyor. Kullandığımız eşyalardaki plastik ve boyalardan ortaya çıkan petrokimyasal toksinler, soluduğumuz havadan aldığımız uçucu toksinler, besinlerden aldığımız tarım-böcek ilaçları gibi. Günlük yaşamımızda ortama 100.000 sentetik madde kullanımı var ve her yıl 1000 yeni kimyasal hayatımıza girmeye devam ediyor. Yaşadığımız kronik problemler ise aslında allta yatan toksin yüküne karşın vücut tarafından gösterilen bir adaptasyondur.

Çevremizin ve bedenimizin ürettiği toksinlere karşı detoks sistemlerimizin yetersiz kalması halinde toksin yükümüz artar. Vücudumuzda biriken yükler zamanla önce sinir sisteminde fonksiyon bozukluğuna neden olur. Bunu asitlenme ve dokuların oksijenlenmesinde bozukluk takip eder. Vücudun düzenli çalışmayan organlarına karşı bağışıklık yanıtının değişmesi sonucunda otoimmun hastalıklar veya bağışıklık sisteminde zayıflama ortaya çıkar. Toksik yüklenme hala devam ederse bu durum kronik hastalık ve kanser ile kendini gösterir.

Bedenimizi kirleten toksinlerden arınmamız sağlıklı ve uzun bir yaşam için gereklidir. Aslında vücudumuzun toksinlerle savaşan karaciğer, bağırsak, böbrek, akciğer ve cilt gibi detoks organları mevcuttur. Bu organları düzenli olarak çalıştırmak ise kaliteli beslenme, yeterli su içme, spor gibi hayat tarzı değişiklilleri ile en iyi şekilde sağlanabilir. Örneğin terleme az ise cillten toksin atılımı yavaşlamış demektir. Su içme, düzenli spor yapmak ve hamam-sauna kullanımı ile terleme arttırılabilir. Ancak toksin yüklenme miktarı arttıkça bazı destek tedavilerle vücudumuza yardımcı olmamız gerekmektedir. Vücudumuza uygun beslenme, ozon terapi, nöralterapi ve şelasyon tedavileri bu amaçla kullanılabilen tedavilerdir.

Detoks tedavileri kişinin yaşı, sağlık durumu ve yaşam tarzına göz önüne alınarak belirlenmelidir.

Makalelerimiz

Facebook Hesabımızı Takip Edin!

Facebook Logo Instagram Logo