Mide Koruyucu İlaçlara Dikkat
Mide koruyucu olarak geçen antiasidler ve proton pompa inhibitörleri kontrolsüzce uzun süre kullanıldığında pek çok soruna neden olabilmektedirler. Bu sorunlara neden olan mekanizmalara kısaca bakacak olursak:
-Mide pH’sinin yüksek kalmasına neden olarak düşük pH’da emilen vitamin ve minerallerin emilimi bozarlar (folik asit, B grubu vitaminler, kalsiyum, fosfor, bakır ve demir gibi ).
-İçerdikleri alüminyum bağırsaklarımızda kemik sağlığımız için çok önemli olan fosforu bağlar. Fosfor eksikliğinde kemiklerimiz kalsiyum ve fosfor salınımı yapar. Bunun sonucunda osteoporoz ve kemik kırıklarında artış izlenir.
-Azalan mide asidi, bağırsak floramızda olumsuz yönde değişikliğe neden olur. Flora bozukluğuna bağlı olarak da tekrarlayan Clostridium difficie enfeksiyonları görülebilir.
-Azalan mide asidine bağlı ince bağırsakta bakteri çoğalması (SİBO) izlenir.
-Azalan mide asidi ile sindirim sisteminde artan bakteri sayısı ve bu içeriğin akciğerlere kaçmasına (mikro-aspirasyonlara) bağlı olarak özellikle diyabetik veya KOAH’lı hastalarda toplum kökenli akciğer enfeksiyonlarında artmış risk ortaya çıkar.