Alfa Lipoik Asit ALA
ALA, sistein ve oktanoik asitten vücudumuzda sentezlenebilen kısa zincirli bir yağ asididir. Tioktik asit, lipoat, tioktan olarak da adlandırılmaktadır. İlk defa 1950’li yıllarda sığır karaciğerinden, sonra da patatesten elde edilmiştir. Alfalipoik asit hayvansal gıdalarda özellikle de karaciğer, böbrek, kalp gibi iç organ etlerinde bitkisel gıdalara göre daha çok miktarda bulunmaktadır. Bitkisel olarak da kükürtten zengin brokoli, ıspanak, domates, pancar, havuç, bezelye, patates ALA içerir.
Alfa lipoik asit, kimyasal olarak bazı anti oksidanlardan farklı ve üstün özelliklere sahiptir.
- Düşük molekül ağırlığı nedeniyle kan beyin bariyerini geçerek beyin dokusuna ulaşabilir.
- Hem suda hem de yağda eriyen bir molekül olması nedeniyle hem hücre içi hem de hücre dışı etki gösterebilir.
- İndirgenmiş formu da (dihidrolipoik asit) antioksidan özellik gösterir. Vücudumuzu güçlü bir şekilde serbest radikal hasarına karşı korur.
- Vücudumuzda bulunan toksik ağır metallerle şelat oluşturup, atılmalarını sağlar. Özellikle arsenik, civa, kurşun ve demir detoksifikasyonuna destek olur.
- Vitamin E, vitamin C, Ubikinol gibi moleküller vücudumuz tarafından kullanıldıktan sonra okside (indirgenmiş) formlara dönüşerek kullanılmaz hale gelirler. ALA bu antioksidanların yeniden kullanılır hale gelmesini sağlar. Bu nedenle antioksidanların antioksidanı olarak adlandırılır.
- Glutatyon sentezini, sistein sunumunu arttırması nedeniyle destekler.
7 İnsülin hormonunun sinyal yolaklarını etkileyerek kan şekerinin dengelenmesine ve de şekerden enerji üretilmesine yardımcı olur.
Peki Alfa lipoik asit bu özellikleri ile hangi durumlarda kullanılabilir?
- Anti-oksidan destek olarak
- Diyabette ve diyabete bağlı olarak gelişen periferik nöropatide, nörapatik ağrılarda, diyabetik retinopatide (GLUT-4 aktivasyonu, oksidatif stresi azaltarak)
- İnsülin Direncinde (AMPK aktivasyonu ile)
- İnflamasyonun yüksek olduğu kardiovasküler ve nörodejeneratif hastalıklarda (Parkinson Hastalığı, Multiple Skleroz gibi)
- Demans gelişimini önlemede
- Hücre içi glutatyon seviyelerini arttırmak için
- Cildin genç kalmasına destek olmak için (anti-aging amaçlı)
- Enerji üretimini yolaklarında kofaktör olduğundan, kilo vermeyi desteklemek için
Alfa lipoik asit R ve S olmak üzere iki forma sahiptir. Genellikle takviyelerde yarı yarıya R ve S formları bulunmaktadır. R formu biyolojik olarak daha aktif bir formudur ve biyoyararlanımı daha fazladır. ALA, takviye olarak kullanımda kişinin ihtiyacına göre günlük 200-600 mg dozlarda kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda 2400 mg a kadar güvenli bulunmuştur. Emilimi azaldığı için de boş mideye alınması önerilmektedir.
Alfa lipoik asit tedavisi kliniğimizde de uygulanmaktadır