Plastik Detoksu

Plastik Detoksu

Günlük hayatımızda maalesef artık çok fazla ve pek çok yoldan plastiğe maruz kalmaktayız. Kullandığımız kozmetiklerin, vücut losyonlarının, saç şekillendicilerin, şampuanların, deodorantların içinde bulunan fitalatlar cildimiz tarafından emilmektedir.

Bunların yanında sulardan, PVC (su) borularından, bulaşıklarımızı yıkadığımız deterjanlardan ve gıdalardan da plastiklere sindirim sistemi yolu ile maruz kalabiliriz. Solunum yolu ile havadan maruz kaldığımız plastikleri ise yapıştırıcı ve tutkallar, inşaat malzemeleri, okul-iş malzemeleri, mobilyalar, otomobil iç mekânları, böcek ilaçları, vinil döşeme ve halı kaplamalar, vinil duvar kâğıtları, suni deri kaplamalar, boyalar ve oyuncaklar gibi uzun bir liste şeklinde sıralayabiliriz. Evlerimizde ve ofislerimizde kullanılan cihazların ve bilgisayarların elektrik sistemlerindeki her kabloyu plastiğin kapladığını da unutmamalıyız. Teller ısındıkça plastik kaplama havaya karışır ve biz solunum yolu ile bu plastiklere maruz kalırız. Gördüğü gibi, plastikler maalesef her yerde ve dürüst olmak gerekirse, kaçınılması zor.

Yine de seçimlerimizi daha bilinçli yaparak ilk etapta maruziyetlerimizi azaltmalıyız. Fitalat içermeyen kişisel bakım ürünleri kullanmak, organik sertifikalı gıda ürünleri tercih etmek, paketli gıdalardan uzaklaşmak, mutfağınızda plastik kullanımını azaltmak, kullandığımız plastikleri BPA içermemesi ilk olarak düzenlememiz gereken hayat tarzı değişiklileridir. Kullandığımız plastiklerin altında yazan numaraları kontrol etmeli ve mecbur kaldığımız durumlarda 1, 2, 4, 5 (içlerinde en güvenlisi 5 numara) numaralıları kullanmalıyız. Özellikle 3 ,6, 7 numaralı plastiklerden de uzak durmalıyız.

Bunun yanında vücudumuzdan bu maddelerin atılımını da desteklemeliyiz.

Beslenmemizde günlük olarak 2 porsiyondan az olmamak kaydıyla brasika sebzelerini tüketmek plastik detoksunda vücudunuza destek sağlamaktadır.

Peki nedir bu brasika sebzeleri :

  • Brokoli
  • Karnibahar
  • Turp
  • Brüksel lahanası
  • Kırmızı veya beyaz lahana
  • Şalgam
  • Hardal otu
  • Tere
  • Alabaş

Brasika sebzeleri C ve E vitaminleri, folik asit ve karotenoidler açısından çok zenginlerdir. Bunun dışında içerdiği glukosinolatlar da tam bir hücre koruyucu ve detoks savaşçısıdır. Glukosinatlar azot ve kükürt içeriği nedeniyle brasika sebzelerine keskin tatlarını da vermektedirler.

Glukosinatlar genellikle kesme ve doğrama ile aktif hale gelmektedirler. Bunun nedeni sebzelerde bulunan mirosinaz enzimi, glukosinatları parçalar ve aktifleştirir . Bu bilgiye dayanarak çiğ tüketilen brasika sebzelerinin iyi çiğnenmesi gerektiği unutulmamalı ve yüksek ısıda, bol suda, uzun surede pişirilmesinden de kaçınılmalıdır.

Brasika sebzelerinden olan brokolide özellikle bol miktarda bulunan sulforofan detoks desteğini faz 2 detoks enzimlerini arttırarak yaparken, kanser önleyici etkisini birden fazla yolla yapmaktadır. Örneğin Sulforafandan ortaya çıkan indol-3-karbinolün meme ve solunum yolu kanserlerinden koruyucu etkisi olduğu için ilaç olarak kullanılmaktadır.

Brasika sebzelerinin düzenli bir şekilde tüketilmesi detoksifikasyon enzimlerini destekleyerek plastiklerin atılımını arttırır, oksidatif stresi önler, bağışıklık sistemini destekler, kalp-damar hastalıklarından korur, DNA da ortaya çıkan kanserojen mutasyonları azaltır ve kanser gelişimini önler. Bu grup sebzeleri düzenli ve yüksek oranda tüketmek özellikle düşük akciğer, meme ve kolorektal kanserlerle de ilişkilidir. Burada dikkat edilmesi gereken başka bir nokta bu grup sebzelerin çiğ tüketildiğinde otaya çıkan tiyosiyanat iyonunun tiroid dokusundaki iyot miktarını azaltmasıdır. Bu nedenle hipotiroidisi bulunan hastalar buharda az pişmiş olarak tüketmelidir.

Beslenme dışında plastiklerin atılımında detoksifikasyon basamaklarından glukronidasyon basamağını da desteklemek gerekir. Sağlıklı bir bağırsak florası ve kalsiyum-D-Glucarate kullanımı ile glukronidasyonunuzu destekleyebilirsiniz. Bu yolun desteklenmesi sadece plastikler değil östrojen mekanizması için de çok önem taşımaktadır.

Vücudumuzu desteklemek için bu ürünleri günlük beslenmenize dâhil etmeyi unutmayın.

Makalelerimiz