İnositol
Bir hastalık gelişir ve vücut kendini iyileştirmeye çalışır. Bu hastalığın neden geliştiğini anlamak önemlidir. Örneğin; bir kişi depresif hallerde bulur kendini, bu dönem oldukça öfkelidir ve saldırgandır. Bunun nedeni İnositol eksikliği olabilir mi? Olabilir… Çok kahve içen birinin İnositol seviyesi düşebilir ve bu da birçok hormonun hücre içi haberleşmesini bozabilir. Mesela; hormonların işin içine girdiği Polikistik over sendromunda ve Troid fonksiyon problemi yaşayanlarda olduğu gibi… İnositol’ü aklımızın bir köşesinde tutmalıyız. Önemli olan eksiği fark edebilmek ve vücudun verdiği reaksiyonları doğru okuyabilmektedir.
İnositol insan bedeni için ne ifade eder, biraz daha açalım…
İnositol hormon işlevlerinde mesajcı bir yapıdadır, hormonun hücre ile mesajlaşmasını sağlayan bir aracıdır. Böyle durumlarda B8 takviyesi mesajlaşma sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
İnositol, vücudumuzda pek çok fonksiyonda görev alan 6 karbonlu bir şekerdir. Bir dönem vitamin B8 olarak da adlandırılmıştır. En çok fındık, fasulye, kavun, narenciye ve kepekli tahıllarda bulunur. Vücudumuz tarafından ise 9 farklı formda üretilir.
Myo-inositol formu doğada en çok bulunan ve biyolojik olarak en aktif formudur.
Myo-inositol, tiroid stimulan hormon(TSH), folikul stimule edici hormon(FSH) ve insulinin hücre içerisinde etkilerini göstermelerinde aracılık eder.
İnsülin direnci, polikistik over ve diyabette idrarda inositol kaybı artar.
Kahve tüketimi de vücutta inositol düzeyini azaltır.
İnositol ile yapılan çalışmalarla:
-Polikistik over sendromunda gelişen insülin direncinin tedavisinde, ayrıca akne ve tüylenme şikâyetlerinde,
-Hashimoto hastalığında antikor seviyesini azaltma ve tiroid fonksiyonlarını düzenlemede,
-İnsülin direnci tedavisinde,
-Erkek infertilitesinde,
-Anksiyete ve panik atakta yararlı etkileri gösterilmiştir.