Psyllium - Karnıyarık Otu
Diyet lifi, ince bağırsakta sindirim enzimlerine dirençli olduğu için sindirilemeyen ve emilemeyen, kalın bağırsakta da probiyotik bakteriler tarafından sindirilerek fermente edilebilen besin bileşenleridir. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve baklagiller lif açısından zengin besinlerdir.
Diyet lifi çözülebilir ve çözünmez olmak üzere iki tiptir. Yapısı selüloz, pektin, selüloz olmayan polisakkaritler, lignin, suberin, kitin, inulin ve gum’lardan oluşmaktadır. Günlük beslenmede 25-30 gr diyet lifi alınmasının sağlığımız için çok sayıda faydaları vardır. Özellikle suda çözünür lifler bağırsakta jölemsi ve yapışkan bir yapı oluştururlar. Bu yapı hem bağırsak mukozasında toksinlere karşı bir bariyer görevi görür hem de tuvalete gitme sıklığını arttırarak toksinlerle temas süresini kısaltırlar. Dışkının hacim ve su içeriğini arttırarak kabızlığı engellerler. Diyetteki lifler kalın bağırsak pH’ sını düzenleyerek ve bakterilere besin kaynağı olarak probiyotik bakterilerin çoğalmasına yardımcı olurlar. Tüm bu özellikleri ile liflerin günümüzde en çok görülen kanserlerden olan kalın bağırsak kanserine koruyucu etkileri vardır.
Bağırsakta diyet lifi ile oluşan yapışan yapı kolesterol ve şeker emilimini düzenlediği için diyet lifinden zengin beslenme diyabetik ve yüksek kolesterolü bulunan hastalarda tedavilerine katkı sağlar.
Psyllium (karnıyarık otu), çözülebilir liflerdendir. Diyetimizdeki lif oranını arttırmak için destek ürün olarak da kullanılmaktadır.
Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir çalışmada 3.4 ve 6.8 gr psyllium kahvaltı ve öğle yemeği öncesinde, 10.2 gr psyllium ise sadece kahvaltı öncesinde verilmiş. Her 3 dozda da plasebo grubuna göre öğünler arası yeme isteği azalmış ve tokluk hissi artmış. Çalışmada hafif bulantı dışında bir yan etki de yaşanmamış.
Tüm bu güzel etkilerinin yanında glütensiz unlarla yapılan hamur işlerinde sağlıklı bir şekilde kıvam arttırmak ve kabartmak için de psyllium kullanabilirsiniz.
Sağlıklı bir beslenmenin mümkün olduğunca doğal, organik, çeşitli ve bol lifli olması gerektiğini unutmamalıyız.