Quercetin

Quercetin

Kuercetin (Quercetin), son zamanlarda Covid-19’ a bağlı alt solunum yolu enfeksiyonlarında vitamin C, çinko, D vitamini ile beraber kullanımı sonucunda popülaritesi giderek artan güçlü anti-oksidan etki gösteren bir flavonoid olarak dikkat çekmektedir.

Kan-beyin bariyerini de geçebilmesi nedeniyle nörodejeneratif hastalıklarda da giderek kullanımı artmıştır.

Yüksek dozlarda kuersetin kullanımının tiroid fonksiyonları üzerine etkilerini inceleyen hayvan deneyleri de mevcuttur. Hipertiroidi yaratılan ratlarda yüksek doz kuersetinin tiroid hücre büyümesini inhibe ettiği, hücre içine iyot alımını azalttığı gösterilmiştir. Bunun yanında iyodun hücre içine girmesini sağlayan sodyum/iyot simporterlarının genetik yazılımını da azaltmıştır. Bu etkileri ile hipertiroidi hastalarında kullanımı dikkate değerdir.
Kuercetini hangi amaçla kullanabiliriz?Alerjik hastalıklarda (anti-allerjik)Bağışıklık sistemini dengelemek için (immun modülatör)İnflamasyonu azaltmak için (anti-inflamatuar)Nörodejenerasyonu azalmak içinOkside-LDL azaltarak kalp-damar hastalıklarından korunmak amaçlı UV-B bağlı cilt hasarını önlemedeİyonize radyasyon hasarını önlemek için

Peki Kuersetinden zengin gıdalar nelerdir:

Yaban Mersin’i gibi koyu renkli berry grubu,
Elma,
Soğan,
Su teresi,
Brokoli,
Kale,
Renkli biberler,
Kapari,
Kiraz,
Vişne,
Kırmızı üzüm
Kırmızı şarap
Çay

Sağlıklı ve dengeli beslenmenize kuersetinden zengin gıdaları eklemeyi unutmayalım.

Makalelerimiz