MAKALELERİMİZ Sayfa 3
Kaliteli Uyku Mutluluk Getirir
Uyku, vücudumuz için nefes almak, karnimizi doyurmak gibi olmazsa olmazıdır. Kaliteli bir uyku hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımızı etkiler. Bunun yanında gün içi enerjimizi, üretkenliğimizi, duygusal dengemizi ve hatta kilo kontrolümüzü de etkiler.
Kaliteli bir uyku ile melatonin hormonu üretiminin artması vücudumuzun onarım kapasitesi ve de antioksidan kapasitesini arttırır. Bunun yanında uyku sayesinde düzenlenen sirkadiyen ritm ile hormonal sistem, bağışıklık sistemi ve stres yanıtları sağlıklı bir şekilde çalışır.
Tiroid Hormonları Hücrelerimizi Nasıl Etkiler
Tiroid bezi soluk borusunun iki yanında, kısmen de önünde bulunan, yaklaşık 18-20 gr ağırlığında endokrin bir organdır. Normal şartlarda ele gelmez ancak hastalıkları halinde boyutları değişir ve hissedilir hatta görülebilir hale gelebilir.
Tiroidbezi, folliküler ve parafolliküler (C hücreleri) hücrelerden oluşur. Parafolliküler hücreler kalsitonin üretirken, folliküler hücreler T3 (triiodotironin) ve T4(tiroksin) adlı tiroid hormonlarını üretirler.
Esansiyel Bir Mineral:Çinko
Covid-19 pandemisinde bağışıklığımızı desteklemek amaçlı kullanımı da sıkça gündeme gelen çinko, vücudumuz için esansiyel bir mineraldir.
Günlük çinko ihtiyacı yaşa ve hastalıklara göre değişmekle beraber ortalama 15-20 mg’dır. Besinlerle alınan çinkonun %30 kadarı ince bağırsaktan emilirken geri kalan kısmı maalesef dışkı ile atılmaktadır. Bunun yanında vücudumuz ter ve idrarla da çinko kaybetmektedir. Vücudumuzda yaklaşık olarak 1.5-2 gr çinko bulunur ve bunun yaklaşık %20 si deri ve eklerinde bulunmaktadır.
Kronik Hastalıklarda Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı
Vücudumuzda yolunda gitmeyen bir durum olduğunda, vücudumuz bize bazı sinyaller göndermeye başlar. Örneğin; baş ağrısı, kabızlık veya ishal, kas ve eklem ağrıları, uyku kalitesinin bozulması, ciltte değişiklikler, kronik bir halsizlik veya depresyon gibi. Daha önceden var olmayan bu bulguları dikkate almak aslında bizi gelecekte ortaya çıkabilecek olan hastalıklardan koruyabilir. Fonksiyonel Tıp yaklaşımı ile tedavi, özellikle tanı konmadan önceki semptomların ortaya ilk çıktığı dönemde bize en etkili sonucu veriyor.
Psyllium - Karnıyarık Otu
Diyet lifi, ince bağırsakta sindirim enzimlerine dirençli olduğu için sindirilemeyen ve emilemeyen, kalın bağırsakta da probiyotik bakteriler tarafından sindirilerek fermente edilebilen besin bileşenleridir. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve baklagiller lif açısından zengin besinlerdir.
Obesitede Akupunktur Uygulamaları
OBESİTEDE AKUPUNKTUR UYGULAMALARI
Obesite, en basit tanımla kişinin vücut yağ miktarının fazla olmasıdır. Bu basit tanıma rağmen obesite, kompleks bir hastalık olarak ele alınmalıdır. Bunun yanında diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, karaciğer yağlanması gibi birçok kronik hastalığın zemininde obesite bir etkendir. Bu kadar çok sistemi etkileyen obesitenin, yaşam kalitesini de azalttığı da unutulmaması gereken başka bir konudur.
Vücuttaki ideal yağ oranı erkeklerde % 12-18, kadınlarda ise % 20-30 olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında santral yağlanma dediğimiz bölgesel yağlanma da sağlık açısından önemli bir kriterdir.
Kronik Stresin Vücudumuza Etkileri
Sürekli ve belirli bir düzeyde kronik strese maruziyet maalesef modern hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. Özellikle pandemi varlığı belki de zeminde var olan bu stres düzeyimizde bir artış da yarattı.
Biz fonksiyonel tıp bakış açısında, stresin kendisinden ziyade vücudumuza yarattığı yanıtı inceliyor ve düzenlemek istiyoruz. Stres yanıtını kısaca, duygusal ve fiziksel olarak vücudumuzda sınırları zorlayan olaylara karşı verdiğimiz bir tepki olarak tanımlayabiliriz.
İnositol
Bir hastalık gelişir ve vücut kendini iyileştirmeye çalışır. Bu hastalığın neden geliştiğini anlamak önemlidir. Örneğin; bir kişi depresif hallerde bulur kendini, bu dönem oldukça öfkelidir ve saldırgandır. Bunun nedeni İnositol eksikliği olabilir mi? Olabilir… Çok kahve içen birinin İnositol seviyesi düşebilir ve bu da birçok hormonun hücre içi haberleşmesini bozabilir. Mesela; hormonların işin içine girdiği Polikistik over sendromunda ve Troid fonksiyon problemi yaşayanlarda olduğu gibi… İnositol’ü aklımızın bir köşesinde tutmalıyız. Önemli olan eksiği fark edebilmek ve vücudun verdiği reaksiyonları doğru okuyabilmektedir.
Demir Minerali Nasıl Dengelenir?
Bedenimizin gereksinim duyduğu minerallerden biri olan Demir, biz bilinçli olarak tüketmesek de, tükettiğimiz gıdalar ile bedenimize girer. Dengeli beslenmeyi önemsediğimizde, içinde demir olduğunu bilerek, özenle seçerek tükettiğimiz gıdalarla demir alabildiğimiz için mutlu hissedebiliriz. Demir içeren besinler pişirilerek tüketiliyorsa...
Evlerde Radon Gazı Tehlikesi
Günlük hayatımızda toksinlerde arınmak için çok çeşitli yollar kullanmaktayız. Ancak bazen detoksumuza katkıda bulunmak için her gün evimizi, hava akımı oluşturacak şekilde havalandırmak kadar basit olanları unutmamalıyız. Bunun nedeni yerkürenin kendisinden gelen radon gazı…